sitte2 11 luty 2013 Stoiska narodowe na BioFach Już za kilka dni, 13-16 lutego 2013 roku, rozpoczną się międzynarodowe targi sektora ekologicznego BioFach w Norymberdze. Spodziewani są...
sitte2 07 luty 2013 Konsultacje na temat ekologicznej uprawy Komisja Europejska (KE) zapowiada konsultacje społeczne on-line dla zainteresowanych produkcją ekologicznej żywności w Europie. Europejskie...
sitte2 01 luty 2013 Pozostałości pestycydów w produktach ekologicznych Zrzeszenie europejskich organizacji ekologicznych, organ certyfikujący (European Organic Certifiers Council, EOCC) we wrześniu 2012 roku opublikował...
sitte2 20 styczeń 2013 Duńskie mity na temat polskiej żywnosci Podważanie jakości polskiej żywności przez minister rolnictwa Danii Mette Gjerskov jest niedopuszczalne uważa minister Stanisław Kalemba....
sitte2 19 styczeń 2013 Apel Kościołów o ochronę stworzenia! W siedzibie Sekretariatu Episkopatu 16 stycznia 2013 roku przedstawiciele kościołów chrześcijańskich podpisali „Apel Kościołów w Polsce o ochronę...
sitte2 18 styczeń 2013 Rynek zdrowej żywności dynamicznie rośnie Polski rynek żywności ekologicznej jest wart ok. 600 mln zł i będzie rósł dynamicznie przez kolejne dwie dekady. To dzięki temu, że zwiększa się...
sitte2 16 styczeń 2013 Zazielenienie spowoduje spadek dochodów? Rolnicy w całej Unii Europejskiej są zaniepokojeni propozycjami zaostrzenia przepisów dotyczących ekologii i gospodarowania gruntami w ramach nowej...
sitte2 15 styczeń 2013 Chrońmy nasze gleby W Europie pospolite ruszenie na rzecz zatrzymania procesu degradacji gleb i ich regeneracji. Aż 22 niemieckie organizacje włączyły się do kampanii...
sitte2 11 styczeń 2013 Żywność organiczna – dwucyfrowy wzrost W pierwszym półroczu 2012 roku odnotowano dwucyfrowy wzrost spożycia produktów organicznych (10,5%). Czy taki trend się utrzyma? W wielu krajach...
sitte2 06 styczeń 2013 Rola pszczół w rolnictwie Najważniejszą rolą pszczół w przyrodzie jest przenoszenie pyłku, czyli zapylanie. Dla pszczelarzy liczy się jednak przede wszystkim ilość i jakość...
sitte2 05 styczeń 2013 Bułgarzy myślą coraz bardziej „ekologicznie” W Bułgarii rośnie popularność zdrowej żywności i popyt na nią. Już ponad 500 firm zajmuje się sprzedażą produktów ekologicznych pochodzących od...