sitte2 05 wrzesień 2012 Moda na produkty z upraw ekologicznych Obecnie polski rynek żywności ekologicznej szacowany jest na około 100 mln euro. Produkty ekologiczne kupuje prawie 7% polskich konsumentów....
sitte2 04 wrzesień 2012 Egzaminy na inspektorów rolnictwa ekologicznego Zgodnie z art. 21 ust. 1 oraz art. 28 ust. 4 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 116, poz. 975), upoważnione...
sitte2 21 sierpień 2012 Uwaga – do 2035 roku mogą wyginąć wszystkie pszczoły W ciągu ostatnich kilku lat pszczelarze i naukowcy wciąż ostrzegają, że pszczoły miodne wymierają w zastraszającym tempie. Eksperci przewidują, że...
sitte2 17 sierpień 2012 Zabytkowe maszyny rolnicze w Sichowie Dużym Z okazji stulecia Wystawy Rolniczo-Przemysłowej w Staszowie, w 1912 roku została zorganizowana ekspozycja zabytkowych maszyn rolniczych. Przed laty... Czytaj więcej: Zabytkowe maszyny rolnicze w Sichowie Dużym
sitte2 08 sierpień 2012 Udostępnianie wykazu producentów w rolnictwie ekologicznym Zgodnie z art. 9 ust. 2 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. z 2009 r. Nr 116, poz. 975) Inspekcja Jakości Handlowej...
sitte2 02 sierpień 2012 EkoBazar w Lublinie Od 4 sierpnia 2012 r. w Lublinie zacznie działać EkoBazar, na którym raz w tygodniu będą prezentowane i sprzedawane ekologiczne produkty rodem z...
sitte2 14 lipiec 2012 Wsparcie rolnictwa ekologicznego W ramach Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2004-2006, ze względu na swój pozytywny wpływ na otaczające nas środowisko, rolnictwo ekologiczne...
sitte2 13 lipiec 2012 Badania w rolnictwie ekologicznym Rolnictwo ekologiczne, podobnie jak pozostałe systemy produkcji rolniczej wymaga prowadzenia badań naukowych, które będą wspierały jego rozwój....
sitte2 11 lipiec 2012 Niższe plony z upraw ekologicznych Według CBR na podstawie Agra Europe, naukowcy kanadyjscy porównywali plony uzyskiwane w rolnictwie konwencjonalnym i ekologicznym. Stwierdzono, że...
sitte2 07 lipiec 2012 Dezynfekcja źródłem skażenia żywności Ostatnio coraz częściej słyszy się o skażeniu żywności substancjami z grupy czwartorzędowych związków amoniowych – chlorekiem benzalkoniowym (BAC) i...
sitte2 04 lipiec 2012 Unijne logo żywności ekologicznej Od 1 lipca 2012 r. na terenie Unii Europejskiej wszystkie produkty ekologiczne będą znakowane unijnym logo żywności ekologicznej. Jest to tzw....