Koszty przerażają ekoproducentów?

Rolnicy w USA są rozczarowani ekologiczną uprawą, mimo zapotrzebowania klientów na tego typu produkty, a wszystko przez opłaty w federalnym zakładzie ubezpieczeniowym.
Dodatkowe koszty związane z bioprodukcją, mniejsze plony w połączeniu z ubezpieczeniem skutecznie zniechęcają rolników. Może to spowodować niedobór ekologicznej żywności, na którą popyt wciąż rośnie. W 2010 roku wartość rynku produktów eko warta była 26,7 mld dolarów, a 10 lat wcześniej – 6,1 mld dolarów.
Zmniejszenie podaży ekożywności spowoduje więc zapewne wzrost cen, co nie będzie korzystne dla konsumentów.
Sprawa ubezpieczeń najprawdopodobniej będzie rozpatrywana na najwyższym szczeblu rządowym, aby rozwiązać ten problem odgórnie.

Źródło: www.businessweek.com

Eko-uprawy.pl © 2024