×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 77.

Daniel - hodowle fermowe mięsne

Eko-Uprawy-0014Produkcja mięsna jest najbardziej popularnym kierunkiem fermowego użytkowania jeleniowatych w Polsce i na świecie. W produkcji mięsnej obowiązują pewne zasady ogólne prowadzenia hodowli. Stosunek byków do łań w stadzie powinien tu wynosić 1:30-50 (wg niektórych źródeł maksymalnie 1:20). Stosowane jest krycie haremowe. Byki powinny być wymieniane co 2-5 lat z tym, że dobre byki można przetrzymać dłużej. Optymalny remont stada powinien wynosić 7-10% stanu łań rocznie, lub utrzymuje się łanie do wieku ok. 8 lat. Struktura płciowa wycieleń u jeleniowatych wynosi zwykle 50% na 50%. Pozostawiane łanie przeznacza się zwykle na remont stada, lub sprzedaje do dalszej hodowli gdzie indziej. Ubija się je tylko w przypadku wysokiej podaży łań na rynku.

Do uboju powinny być przeznaczane zwierzęta w wieku 1,5 roku. Byczki osiągają najlepsze i najekonomiczniejsze przyrosty w wieku 15-18 miesięcy. W wieku 18 miesięcy młode byczki powinny osiągać: 55-70 kg (sama tusza 25-33 kg) w przypadku danieli oraz 80-120 kg (tusza 45-75 kg) w przypadku jeleni szlachetnych (europejskich). Mięso pochodzące od zwierząt w tym wieku ma też najlepszą jakość. Maksymalny wiek do uboju to 2,5 roku.
Jak już wcześniej wspomniano, mięso jeleni i danieli, tzw. jelenina i danielina fermowa, charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, wynikającą z dużej zawartości białka, żelaza i cynku oraz niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Jest kruche, delikatne i przez to bardzo smaczne.

Zwierzęta rosną w sposób naturalny i są wypasane w sposób swobodny w ciągu sezonu wegetacyjnego. Na ich pastwiska stosuje się jedynie ekologiczny, niski poziom nawożenia, bez herbicydów i pestycydów. Zwierzęta te wykazują wysoką zdrowotność, przy czym poza preparatami odrobaczającymi, w hodowli tej nie stosuje się praktycznie żadnych leków. Wszystko to sprawia, że fermowa jelenina, w tym danielina, jest produktem bezpiecznym, zdrowym i bardzo atrakcyjnym dla nowoczesnego konsumenta. Mięso takie wymaga jednak procesu „dojrzewania”, czyli kruszenia przez okres 2 tygodnie w warunkach chłodniczych. Po tym czasie może być przechowywane do 14 tygodni (w temperaturze 1.0°±0.5°C) lub do 2 tygodni w lodówce (temp. 4°C). W stanie zamrożonym można je przechowywać najlepiej w temperaturze -18°C.

Jakościowym, aczkolwiek mało docenianym ubocznym produktem hodowli z przeznaczeniem na mięso są również skóry jeleniowatych. Są one bardzo polecane ze względu na dużą wytrzymałość i dekoracyjność, gdyż mają wiele atrakcyjnych form barwnych. Można je cienko wyprawić. Nadają się do wyrobu ekskluzywnej galanterii skórzanej, dywanów, narzut itp.

Eko-uprawy.pl © 2021