Twoja przeglądarka Internet Explorer 6 nie obsługuje niektórych elementów serwisu. Wskazana jestaktualizacja.

Newsletter

W 2016 r. Polska umocniła pozycję największego eksportera drobiu w Unii Europejskiej. W pierwszych 10 miesiącach 2016 roku z Polski wyeksportowano ponad 803 tys. ton mięsa i podrobów, czyli o 17% więcej niż w tym samym okresie w 2015 r. Znacznie zwiększyła się sprzedaż do Wielkiej Brytanii (około 76 tys. ton) oraz do Niemiec (około 130 tys. ton). Ten ogromny wzrost sprzedaży mięsa drobiowego tylko potwierdza rosnący popyt na świecie. Już za kilka lat drób może wyprzedzić tak

Czytaj więcej o: Polskie mięso hitem w Europie i na świecie

Przeciętny kot powinien jeść ok. 200 gramów karmy mokrej i 20–40 gramów karmy suchej dziennie. Weterynarze podkreślają, że przekarmianie zwierząt świadczy o braku wyobraźni właścicieli. W konsekwencji połowa polskich kotów ma nadwagę, a co za tym idzie – jest narażona na różnego rodzaju choroby. Dlatego nie powinno się ich karmić tylko resztkami ze stołu lub tłustymi ścinkami wędlin. Karmę trzeba odpowiednio dopasowywać zarówno pod względem jakości, jak i ilości.

Lekarze weterynarii

Czytaj więcej o: Polskie koty są przekarmiane

Dobroczynne stosowanie drożdżowych dodatków paszowych u zwierząt hodowlanych

Drożdże to jednokomórkowe grzyby, w sprzyjających okolicznościach rozmnażające się poprzez pączkowanie. Spotykane są powszechnie na całym świecie. Na rynku w sprzedaży dostępne są różnego rodzaju preparaty w formie dodatków paszowych zawierających drożdże. Uzyskiwane są z produktów ubocznych różnych gałęzi przemysłu – m.in. z drożdży piwnych, będących odpadem w przemyśle piwowarskim.
Drożdże paszowe mogą występować w dwóch postaciach – jako drożdże suszone „martwe” oraz suszone „żywe”. Drożdże

Czytaj więcej o: Dobroczynne stosowanie drożdżowych dodatków paszowych u zwierząt hodowlanych

Groźne zatrucie sporyszem

Zatrucie sporyszem u bydła powodowane jest spożywaniem przez nie zboża oraz dziko rosnących traw porażonych grzybami z rodzaju Claviceps. Jest to więc jedna z chorób grzybiczych bydła, charakteryzująca się dosyć ciężkim przebiegiem. Do zachorowań dochodzi głównie w przypadku skarmiania bydła paszami źle przechowywanymi, zatęchłymi i nadpleśniałymi.

Choroba ta zwykle przebiega w postaci ostrej czyli drgawkowej, manifestując się zaburzeniami ze strony ośrodkowego układu nerwowego. Są to stany

Czytaj więcej o: Groźne zatrucie sporyszem


Zaproszenia

Właściciel serwisu i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w portalu.